Днес ще се разходим из медината на един от най-впечатляващите  градове.

...
Днес ще се разходим из медината на един от най-впечатляващите  градове.
Коментари Харесай

Един ден в Танжер през очите на художник

Днес ще се разходим из медината на един от най-впечатляващите  градове. Ще се впуснем сред виещите се улички и уютни къщи, обхванати от обилни градини. Ще помиришем омайващи подправки, ще се пазарим като за последно и ще усетим духа на една магична африканска страна. И всичко това през очите на един от най-прославените френски художници. 

е създател на XX век. Картините му се характеризират с ярки, живи цветове и флуидни форми, които като че ли преливат една в друга. Освен художник бележитият французин е чертожник, ваятел и е опитал с разнообразни принтове. Редом с и Марсел Дюшан, Матис е е бунтовник в изкуството на XX век и учредител на фовизма. Експресивен в използването на цветовете и с брилянтна академична техника, той печели сърцата на голям брой фенове на изкуството и става  водеща  фигура в модерното изкуство. 



Малко хора знаят, че с изключение на на Френската Ривиера в Ница, известният създател прекарва и към година в Мароко. По това време страната е френска колония и доста французи пътуват до такава степен по работа или на отмора. също по този начин предлага едно отделяне от европейската реалност (а тя несъмнено дотяга в един момент) и дава опция за допир до просвета и порядки, доста далечни от тези, с които се сблъскваме в всекидневието си. 

И тъкмо заради тази причина взема решение да замине за арабската страна – търсейки ентусиазъм в пустинните стихии на Сахара, в пазарите за бижута и подправки, в екзотичната музика и разнообразната природа. 

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР